FOTOGALLERI / REPORTAGE / HÄSTTANDLÄKAREN

   
Hästtandläkaren Jan Hagström på besök
på Åkarpsgården 2005-04-18

Jan är lite klurig att intervjua; han blandar fakta med skämt och anekdoter samt förhör sin intervjuare om nyinlärda kunskaper. Det är roligt i Jans sällskap och Jan menar också att man måste ha roligt när man jobbar, annars gör man inget bra jobb.

Jan började sitt värv som hästtandläkare för 12 år sedan och då var det någonting väldigt nytt. Eftersom det inte finns någon hästtandläkarutbildning i Sverige har Jan utbildat sig i USA. Dit åker han titt som tätt för att komplettera sin utbildning samt till Schweiz för att träffa sin mentor.
Vad Jan sysslade med innan han blev hästtandläkare är en "hemlis" men han avslöjar dock att han har suttit på hästryggen hela sitt vuxna liv.

Jan har placerat sina verktyg (som får mig att tänka på en lastbilsverkstad) på ett bord i gamla stallet. Första patienten för dagen är Bounty Hunter och han är inte riktigt med på noterna, stegrar och sparkas lite. Det märks att Jan är van vid att hantera hästar och dessa hästträffar har Jan räknat till 25000 st. Lite fickräknararbete resulterar till 5,7 hästbesök per dag under 12 års tid.

Webban (undertecknad), som aldrig sett en livslevande hästtandläkare förr (knappt en häst), har massor av (dumma) frågor på tungan: Varför måste tänderna skrapas? Hur klarade sig hästarna i tidernas begynnelse utan tandläkare? Varför har Jan så många skrapor? Hur ofta skall man gå till tandläkare? Kan hästtänder lagas? Vad heter makapären som håller munnen öppen? Vilket bett är bäst? Hur tar man bort tandsten? Vad är det för extratänder jag ser? Varför är tänderna bruna?

Jan tar hand om Bounty Hunters tänder och besvarar mina frågor emellanåt när inte hästen kräver hela hans uppmärksamhet. Elin och
Stefan J får, med hjälp av en ficklampa,
ta en titt i hästens mun.
   

- Ja, varför skall det skrapas?
- Av två orsaker. 1) Att hästen skall trivas bättre med bettet och
   ryttaren skall därmed kunna rida bättre.
  2) Att reglera hästens bett, ta bort vassa tandkanter som kan
  orsaka sår och aptitförlust.

Den makapären Jan kan få hästen att hålla munnen öppen bettet heter helt odramatiskt ”munstege”. Den som vill glänsa på stallbacken bör dock använda namnet ”speculum”.

  
Nästa häst i tandläkarbåset kommer från Trelleborg och heter Samona. Hon är snäll och lugn och låter Jan arbeta i fred. Det tar inte lång stund innan Samonas tänder är fixade. Ägarna Therese och Ann-Christin vill diskutera vilket sorts bett är bäst för Samona. Jag kan av diskussionen dra slutsatsen att alla bett och nosgrimmor har sina för(nos)- och nackdelar. Det är att se på individen, några generella rekommendationer är svårt att ge. Vilken djungel!

 

I Jans svarta hink (skvalpandes i antiseptisk vätska/vatten) sticker det upp ett antal raspskaft.
- Varför så många? Är dom olika grova?
- Nej, de är lika raspiga alla men har olika skaftlängd och –vinkel för att jag skall komma åt alla tänderna.
- A-ha!  

In kommer hästen Lukas med Sussie och Stefan O. Lukas är väldigt intresserad av stallet, andra hästarna och ryttarna som ilar fram o tillbaks. Det råkar vara slutet på en lektion och många hästar skall avsadlas och alla skall få nattemat. Jan bestämmer sig för en 10 minuters paus eftersom det är lite för stökigt för arbete och jag passar på tillfället att ställa frågor.

- Hur ofta skall man gå till tandläkare?
- Tävlingshästar skall kollas med 8-10 månaders mellanrum och bara en gång vill jag höra att hästen
  har blivit bättre efter behandlingen.
- Öö?
- Efter första gången. Om hästen blir bättre efter andra gången, har det gått för lång tid emellan.
- Aa!

- Men hästarna förr i tiden, innan vi människor blandade oss i det, hur klarade dom sig?
- Naturen/evolutionen har skapat en häst som var i storlek som en liten shettis med ett jättehuvud.
  Den hästen käkade dagarna i ända grusigt stäppgräs och hade, av  förståeliga skäl, inte problem
  att slita ner sina tänder.
- Nää, förståss inte, inte med den dieten.

- Kan hästtänder lagas som människotänder? Har hästar tandvärk?
- Om vi människor biter av en tand och pulpan kommer i dager måste den lagas, annars blir det infektion
  och hemsk tandvärk. Hästens tand är smartare skapt eftersom hästen tänder växer och slits. När pulpan
  på hästtanden närmar sig ytan, drar den sig tillbaka och pulpans hål täpps igen med tandämne. Om en
  bit lossnar från hästtanden – läs meningen innan.
- Ooh.

Lukas är inte samarbetsvillig utan lyfter sitt huvud upp till takbjälkarna. Jan hittar en bit vargtand som han tar bort. Det blöder lite. När väl ”speculum” är installerad, har vi alla möjlighet att titta och känna Lukas tänder och Sussie nästan skär sina fingrar på kindtändernas vassa ytterkanter. Jag hittar ett par ”konstiga” hörntänder i Lukas mun. De kallas hingsttänder/Canintänder (efter latinens ”canis” = hund, inte kanin) och visst liknar de hundens hörntänder. Hingstar (och f.d. hingstar = vallacker) har sådana för att kunna utdela effektivare bett till sina motståndare.

  
  
Jan filar och fixar och efteråt kan Sussie stoppa in handen i munnen utan risk. Tänderna är som pop-corns-tänder, tyckte Sussie.

- Alla hästar på Disney-filmer har vita tänder. Varför har inte våran hästar det?

Jan suckar trött och övertygar mig om att hästar födds med vita tänder men sedan …tja ...


Jag tackar Jan för idag och åker hem i natten. Jan har några kunder kvar och full agenda för morgondagen på Åkarpsgården. Under natten drömmer jag om hästtandkräm med äppelsmak, om spannar med diskborstar med olika långa skaft och vinklar samt hästar med Disney-vita leenden. Vet du att tandstenen på hästen kan man pilla bort med fingrarna, den sitter inte alls så hårt som på våra egna eller hundars tänder. Jag tror att jag vill bli en hästtandhygienist - med rätt att spänna på en speculum!

Webban

Jan Hagström hittar du på EURO-VET AB i Halmstad. Jonas har mer info.
Fler och större bilder finns på Fotogalleri -> 20050418 Tandläkarbesök

TEXT/FOTO: Webban

[20050418]

Tillbaka